Лиманська громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

ПАТРОНАТ НАД ДИТИНОЮ – СОЦІАЛЬНА ПОСЛУГА ТА ПРОФЕСІЯ

Дата: 02.06.2021 16:38
Кількість переглядів: 271

Фото без описуДля роботи патронатними вихователями шукаємо родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки.

Гарантовані: заробітна плата, кошти на виховання дитини, комплексна професійна підтримка.

Якщо Ви маєте досвід виховання дітей, готові прийти на допомогу «чужій» дитині та підтримати її сім’ю, яка перебуває в складних життєвих  обставинах, маєте задовільний стан здоров’я, не були засудженими, або позбавленими батьківського піклування, маєте житло, де можна тимчасово розмістити патронатну дитину, підтримуєте сімейні цінності та готові працювати в команді професіоналів, пропонуємо нову роботу – сімейний патронат.

Що таке патронат?

Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Яка мета патронату над дитиною?

Метою патронату над дитиною є забезпечення права кожної дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах, виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) опікуватися дитиною та виховувати її, а в разі неможливості – вчинення заходів щодо захисту дитини та прийняття рішень щодо її влаштування до постійної форми сімейного виховання, яка найбільше відповідає потребам дитини.

Хто такий патронатний вихователь?

Патронатний вихователь – це спеціаліст, який пройшов навчання за спеціальною програмою та на договірній основі, за участі помічника патронатного вихователя (чоловік/дружина, чи інший дорослий член його сім’ї), здійснює догляд, виховання, забезпечую реабілітацію тимчасово влаштованих в його сім’ю дітей, несе відповідальність за їх життя та здоров’я в період надання цим дітям послуги патронату, допомагає дитині та її сім’ї у подоланні складних життєвих обставин.

Хто потребує послуги патронату?

Послуга патронату орієнтована на дітей, які потрапили в складні життєві обставини та, за різних причин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї (родині) або їхні батьки чи особи, які їх замінюють, не можуть піклуватись про них.

Зокрема це можуть бути:

  • новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі   охорони здоров`я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;
  • підкинуті, знайдені діти;
  • безпритульні діти;
  • діти з сімей, в яких існує загроза їх життю та здоров‘ю;
  • діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
  • діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні;
  • діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній
  • сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них;
  • неповнолітні вагітні дівчата.

Одночасно в одну патронатну сім’ю влаштовується виключно один випадок: діти (не залежно від їх кількості), які є братами-сестрами, або до влаштування під патронат проживали в одній родині.

Чому ця послуга потрібна?

Що це дасть для дитини: безпеку, догляд, виховання та реабілітацію дитини в умовах сім’ї, підтримане спілкування з рідними; а в разі неможливості повернення до біологічної родини – пошук для дитини нової сім’ї.

Що це дасть батькам дитини: можливість усунути складні життєві обставини, вирішити наявні проблеми, отримати професійний соціальний супровід, що загалом сприятиме підвищенню батьківського потенціалу та возз’єднанню родини.

Який термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя?

Оптимальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя  визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини і не може перевищувати трьох  місяців. В особливих випадках, за рішенням органу опіки та піклування, термін перебування дитини в сім’ю патронатного вихователя може бути подовжений, однак загалом не може перевищувати шість місяців.

Які основні завдання патронатних вихователів?

Патронатний вихователь зобов’язаний:

  • забезпечити дитині особистий простір для проживання, відпочинку та розвитку; одяг відповідно до сезону та статі; харчування, яке враховує потреби дитини та її смаки;
  • організувати процес та створити дитині умови для навчання, фізичного  та духовного розвитку;
  • забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною;
  • сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, якщо це відповідає інтересам дитини та не порушує її права.

У зв’язку з такою високою відповідальністю, патронатний вихователь не може вести іншої трудової діяльності, на відміну від добровільного помічника, який не отримує заробітної плати та може за сумісництвом вести трудову (економічну) діяльність.

Яку підтримку будуть отримувати патронатні вихователі?

Патронатні вихователі отримують оплату (грошову винагороду) за надання послуг  та кошти на утримання дітей, відповідно до їх віку та кількості. Розмір заробітної плати патронатного вихователя становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. Соціальна допомога на утримання влаштованих  дітей виплачується у розмірі двох прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку  за кожен місяць її перебування.

 

Шановні мешканці Лиманської громади!

Запрошуємо до співпраці усіх небайдужих до долі дітей, усіх, хто готовий надавати допомогу дітям та підтримку їхнім сім’ям.

 

Детальніше про патронат ви можете дізнатися, звернувшись за адресами:                с. Лиман, вул. Героїв України, 47-А

м. Татарбунари, вул. Соборна, 12

або за тел.: 096) 37 67 405; (093) 27 80 139

 

Прийомні години: Пн.-Чт. з 9.00 до 18.00 год.

Пт. з 9.00 до 17.00 год.

перерва з 13.00 до 14.00 год.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь