A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лиманська громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

ДІТИ ОНЛАЙН – ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ

Дата: 14.09.2022 16:24
Кількість переглядів: 161

Фото без описуРозпочався новий навчальний рік, проте багато учнів через воєнний стан навчатимуться дистанційно. Дорослим слід подбати про безпеку дітей в онлайн-просторі. Незалежно від того, скільки часу дитина проводить онлайн, вона може натрапити на небезпечні матеріали: неприйнятний контент, кібербулінг, жорстокі та лякаючі картинки та відео, шахраї, педофіли, злочинці, онлайн-хижаки.

Найчастіше діти і підлітки ніяк не можуть повірити і прийняти те, що написане ними слово в віртуальному середовищі випущено, як птах, якого вже не зловиш. Все, що поширюється в Інтернеті – там і залишається. Будь-яке поширення власної інформації, у тому числі і в приватних повідомленнях, не є абсолютно захищеним. В більшості соціальних мереж автоматичне налаштування передбачає відкритість публікацій для інших користувачів і не тільки цієї мережі, а й видачу публікацій за запитами у пошукових системах, що може містити у собі приватну інформацію про дитину чи її рідних. Всі, хто можуть бачити опубліковані фото, також можуть їх завантажити або зробити скріншот та поширювати ці фото вже без згоди того, хто їх опублікував. І кожна людина може використовувати висловлену інформацію в своїх цілях.

 Щоб убезпечити свою дитину від Інтернету і соціальних мереж поясніть їй: то, що зазвичай говорять про себе найближчій людині і на вушко, ніколи не можна розголошувати в інтернет-просторі. Використовуючи програми та сайти, зловмисники можуть представлятися дитиною або підлітком, який просто хоче завести нового друга. Вони втираються в довіру та підштовхують дитину до обміну особистою інформацією.

Для того, щоб користування соціальними мережами залишалося безпечними для дитини, слід дотримуватися основних правил:

• Долучати «в друзі» лише тих людей, кого дитина знає в реальному житті. Так само, як ми вчимо дітей не спілкуватися з незнайомцями на вулиці, так само варто їх вчити бути обережними з незнайомими і в онлайні;

 • Мати «закритий профіль» у соціальних мережах;

 • Не відписувати у приватних повідомленнях незнайомим людям, які здаються їм підозрілими (іноземець, старший за віком, в профілі немає фотографій, тощо); • Не боятися відхиляти заявки в друзі та видаляти (блокувати) тих людей, з якими дитина не бажає спілкуватись; • Не публікувати, ніде не зазначати та не надсилати будь-кому особистим повідомленням свою приватну інформацію: домашня адреса, номер телефону, номер школи, де навчається та/або адреси позашкільних занять, логін та пароль від особистої сторінки;

 • Не публікувати та не надсилати таку ж інформацію стосовно інших людей, особливо батьків, тощо;

 • Не відмічати місцерозташування (геолокацію) в місцях, де дитина живе, навчається та часто буває;

 • Не надсилати свої інтимні фото у приватні повідомленнях ані тим, кого вже знає дитина, а ні тим, з ким вона познайомилася в Інтернеті. Та в жодному разі не публікувати такі фото у своєму профілі чи будь-якому іншому ресурсі.

Розмовляйте зі своєю дитиною про небезпеку, що криється в інтернеті. Покажіть, що вам можна довіряти. Навчити дитину безпечній та відповідальній поведінці в інтернеті набагато важливіше, ніж просто заблокувати небажані матеріали та сайти. Адже дитина все одно подорослішає і без належних знань може зробити безліч помилок.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь