A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лиманська громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Податкові пільги з ПДВ в умовах воєнного стану: скасовані та діючі

Дата: 05.04.2024 16:06
Кількість переглядів: 16

   Фото без описуГоловне управління ДПС в Одеській області повідомляє, що правові основи звільнення від оподаткування ПДВ встановлено статтею 197 розділу V та підрозділом 2 розділу XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Обов’язок для платників щодо нарахування «умовних» податкових зобов’язань по операціях звільнених від оподаткування відповідно до статті 197 та підрозділу 2 розділу XX ПКУ (крім випадків передбачених підпунктом 197.1.28 пункту 197.1 статті 197 ПКУ та пунктом 197.11 статті 197 ПКУ) визначений пунктом 198.5 статті 198 ПКУ.

Податкові накладні/розрахунки коригування за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, складаються з урахуванням вимог статей 201 та 192 ПКУ та наказу Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307 та підлягають реєстрації в ЄРПН.

Для операцій, що оподатковуються та операцій, що звільнені від оподаткування, складаються окремі податкові накладні.

У податковій накладній, складеній на операції з постачання товарів/послуг, які звільняються від оподаткування ПДВ, у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини робиться помітка «Без ПДВ».

В заповненні розділів А і Б табличної частини податкової накладної є такі особливості:

у розділі А табличної частини податкової накладної підлягають заповненню тільки рядки I і IX;

у розділі Б табличної частини податкової накладної у графі 8 зазначається код ставки 903;

у графі 9 зазначається код відповідної пільги з ПДВ згідно з Довідниками податкових пільг;

графа 11 «Сума податку на додану вартість» не заповнюється.

Операції, які звільняються від оподаткування ПДВ, та коригування обсягів за такими операціями, відображаються у рядках 5, 5.1 та 5.1.1, що передбачає обов’язкове подання додатка 5.

Відомості про суми податкових пільг зазначаються у таблиці 2 додатка 5 відповідно до коду пільги, визначеного згідно з довідником пільг.

Товари оборонного призначення

Загальні правові засади планування, порядок формування обсягів та особливостей здійснення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони, а також інших товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони, а також порядок здійснення державного і демократичного цивільного контролю у сфері оборонних закупівель визначені Законом України  від 17.07.2020 № 808-ІХ «Про оборонні закупівлі».

Звільнення, на період воєнного стану, від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України товарів оборонного призначення регламентовано підпунктами 1,4 та 5 пункту 32 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ.

Режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів оборонного призначення застосовується за одночасним дотриманням умов, що такі вироби:

постачаються в рамках виконання державних контрактів (договорів) з оборонних закупівель;

класифікуються за переліченими вище товарними позиціями згідно з   УКТ ЗЕД;

призначені для використання у відповідних заходах, перерахованими у пункті 32 підрозділу 2 розділу XX ПКУ суб’єктами.

У разі, якщо не дотримано хоча б однієї із зазначених вище умов, то такі операції підлягають оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку.

Лікарські засоби

Звільнення, на період воєнного стану, від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України лікарських засобів та медичних виробів регламентовано підпунктами 2 та 3 пункту 32 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ.

Перелік лікарських засобів та медичних виробів, що ввозяться та постачаються на митну територію України під час воєнного стану, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 № 1447.

Режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання медичних виробів на митній території України, застосовується за одночасним дотриманням умов, що такі вироби:

призначені для використання у відповідних заходах, перерахованими у пункті 32 підрозділу 2 розділу XX Кодексу суб’єктами (інформація щодо цілей використання медичних виробів може бути зазначена у договорі на постачання таких медичних виробів, укладеному між постачальником та покупцем);

включені до відповідного переліку, затвердженого КМУ.

Звертаємо увагу, що звільнення від оподаткування ПДВ, встановленого пунктом 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, до операцій з ввезення на митну територію України та/або операцій з постачання на митній території України товарів, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19 (код пільги 14060544), було скасовано разом із скасуванням дії карантину з 1 липня 2023 року, отже застосування даної пільги у звітних періодах з липня 2023 року є не правомірним.

Міжнародна технічна допомога

Звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів та послуг на митній території України та ввезення на митну територію України товарів як МТД, яка надається відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана у встановленому законодавством порядку регламентоване пунктом 197.11 статті 197 ПКУ.

При цьому, у разі здійснення операцій, які звільняються від оподаткування ПДВ відповідно до пункт у 197.11 статті 197 ПКУ, платник по таким операціям не повинен нараховувати/перераховувати податкові зобов’язання, що передбачені вимогами пункту 198.5 статті 198 та статтею 199 ПКУ.

Порядок отримання права на звільнення від оподаткування операцій, що здійснюються у рамках виконання проєктів міжнародної технічної допомоги регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 15.02.2002 № 153 «Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги» (далі – Порядок № 153).

Проєкти (програми) підлягають обов’язковій державній реєстрації. Державна реєстрації проєктів (програм) є підставою для акредитації їх виконавців, а також реалізації права на одержання відповідних пільг.

Виконавець та субпідрядник, що реалізують право на податкові пільги, щомісяця до 20 числа складає та подає в письмовому та електронному вигляді органові ДПС, в якому перебуває на обліку як платник податків, інформаційне підтвердження за формою згідно з додатком 8 до Порядку № 153.

В даному інформаційному підтвердженні зазначаються відповідні реквізити контрагентів-постачальників товарів/послуг (найменування, код, адресу), які поставляють товари/послуги виконавцю та субпідряднику МТД.

Контрагенти-постачальники, які поставляють товари/послуги виконавцю та/або субпідряднику проєкту МТД, не подають інформаційне підтвердження та інші документи для підтвердження звільнення від оподаткування ПДВ таких операцій.

Отже, для застосування режиму звільнення МТД мають бути дотримані умови, передбачені Порядком № 153:

обов’язкова державна реєстрація проєкту (програми) Секретаріатом Кабінету Міністрів України;

виконавцем та субпідрядником мають бути подані органові ДПС інформаційні підтвердження із зазначенням реквізитів контрагентів-постачальників;

поставка товарів/послуг має відбуватись суворо відповідно до затвердженого плану закупівель;

оплата за поставлені товари/послуги відповідно до затвердженого плану закупівель здійснена за кошти МТД.

 

Головне управління ДПС в Одеській області

тел.: (048) 705-60-18


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь